Wat is yoga voor mij

Worden wie je werkelijk bent!

Dit is het motto dat ik heb meegegeven aan mijn yogapraktijk. Bij nagenoeg ieder mens komt op zeker moment in zijn of haar leven de vraag naar boven als: “Wat is de zin van het leven?” of “Wie ben ik?” Op dat moment gaat een zoektocht van start. Dat kan op verschillende manieren. Je leest eens wat, je praat er met mensen over of je gaat op zoek naar hulpmiddelen om die vragen helder te krijgen of te beantwoorden. Het is mijn ervaring dat die zoektocht, al duurt die een heel leven lang, uiteindelijk leidt tot de persoon die je werkelijk bent.

Voor mij zijn yoga en meditatie het hulpmiddel geweest en begin ik steeds beter te zien wie ik werkelijk ben.

Yoga is voor mij niet alleen een zoektocht maar inmiddels ook een levensstijl geworden. Al jong ben ik met yoga in aanraking gekomen. Ik was op zoek omdat ik het gevoel had dat er meer moest zijn in het leven dan hetgeen ik van huis uit had meegekregen. Opgegroeid in een streng gereformeerd milieu waarbij de kerk en de bijbel centraal staan, maar zonder dat dat uitgesproken werd betekende dit vooral schuld en boete. Voor mij had dat iets beklemmends. Ik heb in de kerk en in de familie weinig liefde ervaren. Dat realiseer je je pas als je de ware liefde en vooral jezelf hebt gevonden.

Nadat ik een aantal jaren yoga had gedaan, wat voor mij vooral werken aan je lichaam en het vinden van ontspanning betekende, ben ik verder op zoek gegaan. In de oosterse filosofie heb ik gevonden wat ik zo miste namelijk een stuk geestelijke verdieping en innerlijke rust. Vooral nadat mijn moeder (veel te jong) aan kanker was overleden is het hard gegaan met mijn innerlijke ontwikkeling. Haar sterven heeft mij iets laten ervaren waar ik pas jaren later de vinger op kon leggen.

Gezonde levensstijl

Ik heb altijd veel aan sport gedaan en gezond leven stond daarbij centraal. Op een zeker moment kwam daar ook gezonde voeding bij en ben ik overgegaan op het minimaliseren van dierlijk voedsel. Het is nog maar zelden dat ik vlees eet. En dan alleen van een dier dat een goed leven heeft gehad. Sinds ik in de Betuwe op het platteland woon heb ik een eigen moestuin waar ik volledig biologisch dynamische producten kweek, waaronder pompoenen, die een welkome aanvulling zijn voor een gezonde levensstijl. Ieder najaar verkoop ik een aantal maanden pompoenen.

Al heel lang vast ik minimaal een keer per jaar om mijn lichaam te ontgiften. Dat bevalt mij erg goed. Mede daardoor kan ik zeggen dat ik nooit ziek ben, mijn gewicht op orde blijft en mijn hooikoorts tot een minimum wordt beperkt. Het helpt mij vooral bij mijn yogaoefeningen.

Door yoga en de oosterse filosofie ben ik op weg om “te worden wie ik werkelijk ben”. De liefde voor yoga en positiviteit die dat meebrengt wil ik graag op anderen overdragen. Als ik daarbij iets van mijn innerlijke verdieping kan laten zien en een vonkje kan doen overslaan ben ik tevreden. Ik hoop dat ik jou kan inspireren om ook te worden wie je werkelijk bent.

Namasté!